Wall of Honour.

Uit onderzoek blijkt dat er 171 Britten zijn gesneuveld in de periode van 17 september tot 24 oktober 1944 bij de strijd om Best te bevrijden. In 2024 zijn er drie decennia verstreken sinds de onthulling van het Schots gedenkteken op 24 oktober 1994. Het Comité Schots Monument heeft het initiatief genomen om het monument te verrijken met de namen van alle (nu bekende) gesneuvelden. Deze ‘Wall of Honour’ is, net als het gedenkteken, ontworpen door Antoinette Briët. Het geheel bestaat uit vijf messing plaquettes die zijn bevestigd op schuin geplaatste natuurstenen platen. Op 4 plateaus worden de namen weergegeven, zodat deze voor altijd zichtbaar blijven. De middelste plaquette is voorzien van de emblemen van de 15e en 51e Schotse Divisie


Het streven is om bij de herdenking op 24 oktober 2024, 80 jaar na de bevrijding van Best, de Wall of Honour te onthullen.


Meer informatie over het 'waarom' van deze aanvulling.

Het Schots gedenkteken.

De bevrijding van Best is grotendeels te danken aan de 15e en 51e Schotse Divisie. Om de militairen te eren, die zijn gesneuveld bij die strijd, staat er in de Koetshuistuin een gedenkteken. Dit stelt een Schotse ruit voor van staal en natuursteen, waarin  drie bronzen beelden zijn bevestigd. Het zijn soldaten die door de ruit springen en zo de vrijheid terugbrengen. Het kunstwerk is vervaardigd door Antoinette Briët. 

Op de grondplaat staat de tekst:

In honour to the

15th Scottish Division

who liberated Best

24-10-1944 24-10-1994 

Het monument is in 1994 geplaatst, 50 jaar na de bevrijding van Best.

Elk jaar wordt er op 24 oktober, de dag van de bevrijding van Best, een herdenking gehouden bij dit monument.